Suroviny
- 2 l vody
- 2 kuřecí skelety
- 3 mrkve
- Svazek botwinky cca 300g
- 2 – 3 řapíky rebarbory
- 1 cibule
- 1 petržel
- 2 brambory
- 1 – 2 lístky vavřínu
- 2-3 nové koření
- Sůl, pepř
- 1 pórek, jen bílou část
- 100 ml jogurtu
- 1 PL cukru
- 1 PL jablečného octa (spíš bych dal podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Ze skeletů a kořenové zeleniny a koření si udělám klasický vývar. Přecedím, kde najdu maso, tak oberu, zeleninu pokrájím a vrátím do vývaru.
-
Oloupu a pokrájím zemáky (brambory), stejně naložím i s botwinkou.
-
Vývar přivedu do varu a přidám brambory, po deseti minutách – zhruba – přihodím botwinku a rebarboru, řádně oloupanou a pokrájenou. Zakápnu jablečným octem, zlahodím cukrem. Osolím, opepřím (používám raději bílý pepř). Vařím do změknutí všech surovin.
-
Přidávám ještě PL barščového koncentrátu, ale s ohledem na fakt, že na Čechách se neprodává, v surovinách neuvádím. Podávám s jogurtem, nebo a to raději se zakysanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Bótwinka – mladá vyjednocená červená řípa. V kuchyni se zpracovává celá i s listím.
REBARBORA NEJEN NASLADKO 😀









