Borůvkový koláč z Borovan pro domácí pekárnu

106
- reklama -

Suroviny

1 a ¾ dl mléka
1 žloutek
50 g (4 lžíce) rozpuštěného tuku (másla)
350 g polohrubé mouky
větší špetka soli
50 g cukru
1 vanilkový cukr
1/3 kostky droždí
trochu strouhaného perníku (nebo strouhaných piškotů apod.)
1 kg borůvek
drobenka (150 g hrubé mouky, 150 g cukru, 80 g másla)

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme suroviny na těsto, nejprve ty tekuté (mléko, žloutek, rozpuštěné máslo), pak mouku, cukr, který trochu promícháme s moukou, na jednu stranu nádoby dáme tu špetku soli a na druhou stranu droždí, které posypeme vanilkovým cukrem.


    Zobrazit celý recept

  2. Po vykynutí dáme těsto na plech vyložený pečícím papírem, těsto rozprostřeme a necháme zvýšené okraje. Po celé ploše posypeme strouhaným perníkem, ale jen velice řídce (asi jako když silněji posolíme krajíc). Vše zasypeme borůvkami a celé pocukrujeme. Navrch ještě nasypeme drobenku. Po upečení okraje koláče potřeme vlahým máslem, aby brzo neztvrdly.

  3. Skvělý recept na drobenku bez práce udělanou v domácí pekárně najdete v poznámce.

Poznámka od kuchařky

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=8329

Recept sem vkládám hlavně kvůli té drobence bez práce z domácí pekárny, protože by se mohl mnoha kuchařkám a kuchařum ten návod hodit.

***

A proč je koláč z Borovan? Kdo to neví, tak Borovany jsou známé „Borůvkobraním“, velkou slavností konanou každoročně v červnu. To jen na vysvětlení názvu.

***

Recept jsem si někde opsala, asi z nějakého časopisu, je to už déle, takže to opravdu nevím.