Suroviny
- 1 a ¾ dl mléka
- 1 žloutek
- 50 g (4 lžíce) rozpuštěného tuku (másla)
- 350 g polohrubé mouky
- větší špetka soli
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/3 kostky droždí
- trochu strouhaného perníku (nebo strouhaných piškotů apod.)
- 1 kg borůvek
- drobenka (150 g hrubé mouky, 150 g cukru, 80 g másla)
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny dáme suroviny na těsto, nejprve ty tekuté (mléko, žloutek, rozpuštěné máslo), pak mouku, cukr, který trochu promícháme s moukou, na jednu stranu nádoby dáme tu špetku soli a na druhou stranu droždí, které posypeme vanilkovým cukrem.
-
Po vykynutí dáme těsto na plech vyložený pečícím papírem, těsto rozprostřeme a necháme zvýšené okraje. Po celé ploše posypeme strouhaným perníkem, ale jen velice řídce (asi jako když silněji posolíme krajíc). Vše zasypeme borůvkami a celé pocukrujeme. Navrch ještě nasypeme drobenku. Po upečení okraje koláče potřeme vlahým máslem, aby brzo neztvrdly.
-
Skvělý recept na drobenku bez práce udělanou v domácí pekárně najdete v poznámce.
Poznámka od kuchařky
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=8329
Recept sem vkládám hlavně kvůli té drobence bez práce z domácí pekárny, protože by se mohl mnoha kuchařkám a kuchařum ten návod hodit.
***
A proč je koláč z Borovan? Kdo to neví, tak Borovany jsou známé „Borůvkobraním“, velkou slavností konanou každoročně v červnu. To jen na vysvětlení názvu.
***
Recept jsem si někde opsala, asi z nějakého časopisu, je to už déle, takže to opravdu nevím.