
Suroviny
3-4 (12-14 knedlíků)
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 kostky droždí (21 g)
- cca 240 ml vlažné vody
- Dále:
- cca hrnek borůvek – dle potřeby
- kostkový cukr dle kyselosti borůvek – nemusí být
- Na dohotovení:
- moučkový cukr
- Olešnický tvaroh nebo nastrouhaný tvrdý
- zakysaná smetana nebo jogurt či šlehačka – dle chuti
- rozpuštěné máslo
- skořice …
Postup přípravy receptu
-
Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Droždí s cukrem mírně promíchneme a necháme vzejít kvásek.
-
Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Pak ještě jednou jemně promneme a uděláme několik stejně velkých dílků, které naplníme borůvkami a pevně uzavřeme. Pokud máme borůvky kyselejší, přidáme k nim půl kostky cukru nebo vlhké borůvky můžeme posypat krupicovým cukrem. Vše dle chuti, cukr nutný není, nakonec si knedlíky může každý přisladit na talíři.
-
Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučněný stůl a necháme je ještě cca 10 minut odpočinout. Pak je házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně zamícháme. Vaříme je cca 5 minut, nejlépe je jeden vyndat na zkoušku, těsto natrhnout a pak hned poznáme, jestli i ty ostatní máme hotové.
-
Knedlíky rychle vyndáme z vody (nejlépe cedníkem) a ihned propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára, která by způsobila jejich sražení.
-
Knedlíky dáme do mísy a posypeme troškou moučkového cukru nebo pokapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily.
-
Podáváme sypané cukrem a rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem, přelité smetanou… Cukr, kterým budeme knedlíky sypat, můžeme ochutit skořicí nebo vanilkou. Vše dle vlastní chuti.