Suroviny
- Na těsto
- 600 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 120 g másla (hery)
- 30 g kvasnic
- 250 ml mléka
- špetka soli
- Na náplň
- 500 g tvarohu
- 4 lžíce cukru
- 1/2 lžíce vanilkového pudinku
- Na drobenku
- 1/2 másla
- hladká mouka
- cukr moučka
- 1 l borůvek
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout.
-
Z vlažného mléka, 1 kávové lžičky cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
-
Nachystáme si náplň, smícháním tvarohu, cukru a pudinku, připravíme drobenku, do misky dáme máslo, 3-4 polévkové lžíce cukru a hladkou mouku postupně přisypáváme až je těsto sypké a tvoří kuličky.
-
Do mísy nasypeme mouku s cukrem, na dno dáme sůl. Uprostřed vytvoříme důlek, přidáme máslo, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout (já dávám do trouby s hrncem horké vody).
-
Dvakrát po 1/2 hodině těsto přemísíme. Hotové vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rukama propracujeme.
-
Rozdělíme na 6 kusů, vytvoříme bochánky, necháme 5 minut odpočinout. Dlaní do bochánku uděláme důlek, dáme do něj velkou polévkovou lžíci tvarohu(1/6) a těsto zavřeme jako na koláčky, spojem otočíme dolů a prsty roztahujeme od prostřed do krajů a tvoříme koláč (lopaťák). Dáme pozor na protrhnutí těsta.
-
Koláče dáme na plech, posypeme borůvkami a drobenkou.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 35 minut.
-
Po vytažení, ještě horké, potřeme okraje zlehka olejem.
Poznámka od kuchařky
Přiznávám bez mučení :-D, drobenku mi chystá manžel, nebo babička, tak jako těsta která se zpracovávají rukama. Fáze kdy mi „leze“ máslo, vejce atd… kolem prstů nezvládám.:-(
Hotové mi nevadí, ale to máslo brrrr