Boršč s mletým masem

217
- reklama -

Suroviny
přibližně 8

350 g mletého masa (mix)
sůl (dle potřeby)
2 bobkové listy (větší)
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1/2 cibule
250 g bílého zelí
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 rajče (nebo lžíce rajčatového protlaku)
200 g červené řepy (nebo sterilované)
200 g brambor
30 g uzené slaniny
2,5 lžičky mleté sladké papriky
60 g hladké mouky
1 dl sladké smetany
citronová šťáva
trošku cukru (dle potřeby)
Poměry ingrediencí není třeba úplně přesně dodržet, přidávám bez vážení.

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme mleté maso rozdělené na kousky, přidáme sůl, koření a zvolna vaříme zhruba 20 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, rajče rozkrojené na kousky a brambory na kostky.

  3. Slaninu nakrájíme na drobnější kostky, rozškvaříme, vsypeme papriku, necháme jen zpěnit a ihned přidáme do polévky.

  4. Necháme chvíli povařit a zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a dále zvolna vaříme zhruba 20 – 30 minut. Zelenina před zahuštěním nesmí být moc měkká, dovaří se pak.

  5. Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme citrónovou šťávou, podle potřeby cukrem a polévkovým kořením.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala v Recepturách teplých pokrmů, ale recept je hodně upravený, původní byl s hovězím a vepřovým masem a byly použity i kosti. S mletým masem je to rychlejší a nám chutná.

Uvedené množství je zhruba na 8 porcí. Já vždy vařím větší množství a nikdy nezůstane.

Další mé recepty naleznete zde http://www.merylas.estranky.cz/