Suroviny
přibližně 8
- 350 g mletého masa (mix)
- sůl (dle potřeby)
- 2 bobkové listy (větší)
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 1/2 cibule
- 250 g bílého zelí
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 rajče (nebo lžíce rajčatového protlaku)
- 200 g červené řepy (nebo sterilované)
- 200 g brambor
- 30 g uzené slaniny
- 2,5 lžičky mleté sladké papriky
- 60 g hladké mouky
- 1 dl sladké smetany
- citronová šťáva
- trošku cukru (dle potřeby)
- Poměry ingrediencí není třeba úplně přesně dodržet, přidávám bez vážení.
Postup přípravy receptu
-
Do vody dáme mleté maso rozdělené na kousky, přidáme sůl, koření a zvolna vaříme zhruba 20 minut.
-
Pak přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, rajče rozkrojené na kousky a brambory na kostky.
-
Slaninu nakrájíme na drobnější kostky, rozškvaříme, vsypeme papriku, necháme jen zpěnit a ihned přidáme do polévky.
-
Necháme chvíli povařit a zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a dále zvolna vaříme zhruba 20 – 30 minut. Zelenina před zahuštěním nesmí být moc měkká, dovaří se pak.
-
Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme citrónovou šťávou, podle potřeby cukrem a polévkovým kořením.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala v Recepturách teplých pokrmů, ale recept je hodně upravený, původní byl s hovězím a vepřovým masem a byly použity i kosti. S mletým masem je to rychlejší a nám chutná.
Uvedené množství je zhruba na 8 porcí. Já vždy vařím větší množství a nikdy nezůstane.
Další mé recepty naleznete zde http://www.merylas.estranky.cz/