
Suroviny
24 pralinek
- 130 g čokolády (s alespoň 70% kakaa nebo speciální čokolády na pralinky)
- 2 lžíce salka (viz tipy a triky)
- 30 g marcipánu
- 0,25 lžičky kakaa
- cukrové zdobení (pecičky)
- + silikonová forma na pralinky
- + kuchyňský teploměr
- + zdobicí sáček s asi půlcentimetrovým otvorem
- + malé vykrajovátko ve tvaru kytičky
- + čistý tenký štětec
Postup přípravy receptu
-
Čistou silikonovou formu na pralinky vložte do mrazničky vychladit.
-
Čokoládu rozmixujte, nebo rozbijte paličkou na maso na malé kousky (bude se pak lépe rozpouštět).
-
Dejte ji do teplu vzdorné (ale ne nerezové) mísy a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Pozvolna ji rozehřívejte, až dosáhne teploty 46°C (viz tipy a triky).
-
Mezitím si nachystejte do dřezu větší nádobu se studenou vodou a kousky ledu, do které přesunete mísu s čokoládou, jakmile se ohřeje na správnou teplotu.
-
V ledové lázni čokoládu prudce zchlaďte na 27°C (neustále ji přitom míchejte, ať stydne rovnoměrně). Ihned přesuňte zpátky nad hrnec s vroucí vodou a ohřeje na 32-33°C (ale ne víc!).
-
Pomocí štětečku vytřete pralinkovou formu vrstvou čokolády a uložte na cca 2 minuty do mrazničky.
-
Každou pralinku vyplňte troškou salka, ale nedejte ho tam moc, aby nepřečnívalo přes okraj (nešlo by pak vytvořit rovné dno).
-
Na salko rozetřete další vrstvu čokolády, čímž pralinky „zavíčkujete“ a na pár minut uložte naposledy do mrazničky.
-
Marcipán obarvěte kakaem do hnědé barvy a mezi dvěma potravinovými fóliemi rozválejte do tenké vrstvy.
-
Z marcipánu vykrajujte malé kytičky, kterými ozdobte vršky pralinek.
-
Nakonec do každé kytičky umístěte cukrové pecičky jakožto ozdobné středy květin.
-
Pralinky se hodí nejen jako lahodný dezert ke kávě. Naaranžujete-li je do pěkné krabičky máte krásný dárek k jakékoli příležitosti.
Poznámka od kuchařky
Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz
Je tam i diskuze, tak mi můžete něco napsat u mě 🙂
Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/karamelove-pralin…









