Boloňské tousty

49
- reklama -

Suroviny

400 g mletého masa mix nebo z vepřové kýty či plece
1 větší cibule
olej
1 velký řapík z řapíkatého celeru (nebo dva menší)
1 větší mrkev
60 g rajského protlaku
cca 3 ks nakládaných loupaných rajčat (v sezoně můžou být čerstvá)
cca 2 stroužky česneku
bylinky dle chuti: tymián, bazalka, oregano…
sůl
pepř mletý
toastový chléb tmavý nebo světlý, dle chuti
tvrdý sýr – není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, které během smažení mícháme a rozebereme na kousky. Když je maso zatažené, přisypeme na nudličky pokrájenou mrkev, na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme do částečného změknutí zeleniny. Poté osolíme, opepříme, přidáme protlak s česnekem a ještě chvíli smažíme do rozvonění.


    Zobrazit celý recept

  2. Do směsi dle chuti přidáme bylinky a drobně pokrájená rajčata, ztlumíme plamen a vše krátce podusíme pod poklicí. Nepodléváme, šťáva z rajčat by na krátké dušení měla stačit, a je-li to nezbytně nutné, pak nejlepší je použít trošku šťávy z rajčat.

  3. Směs nesmí být vodnatá, jako například na těstoviny, aby tousty nebyly nakonec jak „houba“ a šly opéct dokřupava. Směs necháme částečně zchladnout.

  4. Na tousty nandáme a rozprostřeme zhruba 60-70 g směsi (dle chuti), pokud chceme dávat kousek sýru i do toustů, ubereme mírně na směsi. Tousty zakryjeme čistými plátky a vložíme do předehřátého toustovače. Pečeme dozlatova a dokřupava. Hotové horké tousty můžeme posypat ještě dle chuti strouhaným sýrem a podáváme.

  5. Podávat můžeme se zeleninovými saláty a i po vychladnutí jsou výborné, klidně jako svačina do školy nebo do práce. Nejsou už tedy křupavé, ale chutné jsou stále.