Suroviny
- 1/2 Bolena dravého (nebo klidně celý, podle velikosti)
- 6 stroužků česneku
- tymián
- 2 chilli papričky
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Bolena zbavíme kůže a z obou stran hodně osolíme a necháme chvilku odpočinout.
-
Do hrníčku si prolisujeme 6 stroužků česneku, přidáme tymián (já dávala víc než málo), nasekané chilli papričky a zalijeme olejem, aby nám vznikla kašička.
-
Rybu otřeme ubrouskem a z obou stran pěkne potřeme česnekovou směsí.
-
Vložíme do pekáče na pečící papír a pečeme při 200°C dokud nebude navrchu krustička. Příloha je libovolná, nám k tomu chutnali brambory a bylinková omáčka Knorr z německého Realu.
Poznámka od kuchařky
Bolen je kaprovitá ryba, oproti klasickému kapru má podle mě méně kostí a ne tak blátivé, ačkoliv chuťově nevýrazné, maso. Proto je nejlepší na česneku. Měli jsme 85cm velké hovádko, tak jsem pekla jen půlku.
Kdo jezdí do Německa, určitě zkuste tu bylinkovou omáčku. http://www.knorr.de/produkt/detail/260175/knorr-kr…
Je úžasná nejen k rybě a bramborám, ale hlavně na dušenou zeleninu, jako květák, brokolice, chřest a podobně. 😉 U nás jsem ji nikde neviděla. A na fotce je tmavá proto, že ji dávám do většího množství vody a pak zahušťuju. A zrovna došla světlá jíška :-D.