Bochník plný semínek

43
- reklama -

Suroviny

Suroviny na 1 bochník:
120 g pohanky
hrst lněných semínek (vcelku)
hrst lněných semínek (drcených)
hrst slunečnicových semínek
hrst arašídů
100 g vlašských ořechů
1 lžíce kokosového oleje
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny (mimo drceného lněného semínka) nejprve několikrát na sítku propláchneme a pak necháme cca 2 hodiny namáčet.


    Zobrazit celý recept

  2. Po této dob ještě jednou propláchneme, umístíme do zapékací misky, ochutíme solí a kokosovým olejem a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.

  3. Takto necháme máčet 12-24 hodin.

  4. Druhý den vyhřejeme troubu na 200°C a pekáček do ní vložíme. Pečeme asi 45 minut, než povrch zezlátne a pak necháme vychladnout na balkoně.

  5. Jelikož jsem nepoužila žádnou surovinu s obsahem lepku, musela jsem vynechat krok, který je v originále doporučen – tedy po 20 minutách bochník vyklopit a dopéct z druhé strany na plechu. Je sice takto jistě křupavější a chutnější, bohužel ten můj by po 20 minutách určitě nedržel pohromadě.

  6. Jakmile je však chlebík bezpečně vychlazený, můžeme bez obav krájet na plátky. Nechte si chutnat! Originální znění receptu najdete zde:http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/, v českém podání jsem na něj narazila na blogu u Maškrtnice: http://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/. Mírně jsem si ho upravila – vynechala jsem psylium, které nemám a místo vloček jsem použila pohanku, aby byl recept stoprocentně bezlepkový.