
- reklama -
Suroviny
1 plech
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 80 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 125 g hladké celozrnné pšeničné mouky
- 125 g hrubé mouky
- 2 hrstičky plátkových mandlí
- 14 blum
- 1 BIO vanilkový cukr
- lžička skořice
Postup přípravy receptu
-
Asi polovinu mléka odlejeme do mističky a přidáme droždí se lžící cukru, rozmícháme a dáme na teplé místo kynout.
-
Mezitím nakrájíme máslo na menší kousky a dáme do mísy, přisypeme zbytek cukru, vejce, mléko a mouku. Ušleháme ručním šlehačem.
-
Vlijeme kvásek a vypracujeme řidší těsto. To pak ještě necháme kynout 30 minut.
-
Mezitím si omyjeme, přepůlíme a vypeckujeme blumy.
-
Předehřejeme troubu na 170 stupnů a vytřeme si plech, na něj dáme polovinu těsta, naskládáme blumy, zasypeme mandlemi, vanilkovým cukrem a skořicí.
-
Pokryjeme druhou polovinou těsta a vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Inspirace v Apetitu 2006/5, upraveno.
Koláč je krásně šťavnatý a křehoučký, krásně v něm vyniknou ty mandličky.
Kuchařka: teniska