
Suroviny
- 1 l plnotučného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 3 vejce syrová
- 1 lžíce soli
Postup přípravy receptu
-
Mléko přivedeme k varu a osolíme. V misce metličkou smícháme vejce se zakysankou a vyklopíme to do vařícího mléka. Vaříme na mírném teple maximálně 5 minut. Stále mícháme. Vytvoří se hrudky a „syrovátka“.
-
Scedíme vše přes síto s plátnem. Nahoře plátno zakroutíme, zakroucený konec dáme dospod a zatížíme seshora, lehce, třeba dezertním talířem, necháme v sítu. Dala jsem na talířek ještě balení másla, aby byl těžší. Vše, i s miskou na odkapání, uložíme do lednice a přes noc necháme vykapat.
-
Ráno vybalíme z plátna a máme kompaktní hrudku smetanového „jakosýra“. Je lehký a oproti domácímu žervé i pevný a méně mastný. Voní po másle.
Poznámka od kuchařky
Můžeme osolit bylinkovou solí nebo přidat třeba sekaná sušená rajčata a krájené olivy.
RECEPT INSPIROVÁN INTERNETEM.