Bleskový koláč s broskvemi a kokosovou drobenkou

109
- reklama -

Suroviny

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukr krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 prášku do pečiva
3 lžíce oleje
1/2 lžičky až lžička mandlového aroma
Drobenka:
100g másla (Hera)
80g hrubé mouky
80g cukr krupice
80g strouhaného kokosu
Broskve (čerstvé, mražené nebo kompotované)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vložíme všechny sypké suroviny na těsto, pečlivě promícháme, abychom správně rozmíchali prášek do pečiva. Poté přidáme vejce, mléko, olej a mandlové aroma a pořádně zpracujeme. Těsto má klasickou litou konzistenci.

  2. Pak se pustíme do drobenky, těsto si alespoň chvíli odpočine.

  3. Máslo si necháme změknout, nebo ještě lépe popustit v mikrovlnce (rychlejší varianta). Do něj zapracujeme, hrubou mouku, cukr a kokos a dáme do lednice trošku zpevnit.

  4. Plech vymažeme olejem nebo máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto, bohatě poskládáme broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme na 180 stupňů přibližně 30-50 min.

Poznámka od kuchařky

Koláč je možné zpestřit ještě měkkým tvarohem (250g), který trochu naředíme mlékem a zapracujeme do něj přes polovinu vanilkového pudinku v prášku. Touto směsí pak polijeme těsto a na ni teprve klademe broskve.