
Suroviny
- Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukr krupice
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžičky až lžička mandlového aroma
- Drobenka:
- 100g másla (Hera)
- 80g hrubé mouky
- 80g cukr krupice
- 80g strouhaného kokosu
- Broskve (čerstvé, mražené nebo kompotované)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vložíme všechny sypké suroviny na těsto, pečlivě promícháme, abychom správně rozmíchali prášek do pečiva. Poté přidáme vejce, mléko, olej a mandlové aroma a pořádně zpracujeme. Těsto má klasickou litou konzistenci.
-
Pak se pustíme do drobenky, těsto si alespoň chvíli odpočine.
-
Máslo si necháme změknout, nebo ještě lépe popustit v mikrovlnce (rychlejší varianta). Do něj zapracujeme, hrubou mouku, cukr a kokos a dáme do lednice trošku zpevnit.
-
Plech vymažeme olejem nebo máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto, bohatě poskládáme broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme na 180 stupňů přibližně 30-50 min.
Poznámka od kuchařky
Koláč je možné zpestřit ještě měkkým tvarohem (250g), který trochu naředíme mlékem a zapracujeme do něj přes polovinu vanilkového pudinku v prášku. Touto směsí pak polijeme těsto a na ni teprve klademe broskve.