Blbouny se žahourem

85
- reklama -

Suroviny

200 ml mléka (vlažného)
1 vejce
1 lžíce oleje
400 g polohrubé mouky
1 lžíce cukru
1/2 kostičky kvasnic
špetka soli
jahody (nebo borůvky)
solamyl
cukr (podle chuti)
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Zadělejte si těsto, je jedno jestli ručně nebo v pekárně a nechte vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělte na asi 20 stejně velkých kousků, které v dlani zakulatíte a necháte ještě chvíli kynout.

  3. Knedlíky vařím v páře na pečícím papíru asi 12 minut – je to lepší než ve vodě. Hotové knedlíky propíchejte špejlí, aby se nesrazily.

  4. Jahody ( měla jsem mražené) podlijte troškou vody, přidejte cukr, asi lžíci solamylu na zahuštění a nechte rozvařit.

    Knedlíky můžete doplnit strouhaným tvarohem a přelít rozpuštěným máslem.

Poznámka od kuchařky

Jednoduchá varianta jahodových nebo borůvkových knedlíků, nemusí se plnit a jsou neskutečně žravé.