Blbouni – Plněné knedlíky.

79
- reklama -

Suroviny
2 – 3 porce

brambory (vhodné na knedlíky a podle množství strávníků)
2 ks špekáčků (cca 150 g nebo stejné množství měkého salámu)
hrubá mouka
sůl
sádlo
2-3 cibule (hodně, použijem do zelí i na polití Blbounů)
pepř
(vajíčko nepoužíváme)

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené brambory ve slupce nastrouháme, osolíme, a velmi dobře proděláme s hrubou moukou. (Co nejvíce vpracovat s dost mouky.)


    Zobrazit celý recept

  2. Salám, špekáčky nakrájíme na velmi jemně na kostičky (cca 0,3-0,5 mm) a dle chuti opepříme. Nesolíme.

  3. Z tohoto množství se udělá asi 5 naplněných knedlíků, dobře utažených.

  4. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu (dost).

  5. Začne-li vřít, vhodíme knedle. Jsou za chvilku hotové. Vyjmeme je na talíř a hned roztrhneme (já na 1/4, žena na 1/2). Vydatně polijeme restovanou cibulkou na domácím sádle.

Poznámka od kuchařky

Kdo si není jist knedlíkama bez vajíčka, raději ho použije. Dcerka používá solamyl. Zvláště nejsou-li brambory na knedlíky moc vhodné, aby se nám nerozvařily ve vodě. Ale nezoufejte, stane-li se tak. Improvizujte a z této vyvařeniny dovařte speciál polévku. I mně se to 1x povedlo. I ta byla docela dobrá. My vaříme ještě + knedlík neplněný/necháme ho vařit déle po vyjmutí Blbounů, aby byl na druhý den na knedlík s vajíčkem/