
Suroviny
podle jedíků 4 – 5
- 200 g kysaného zelí
- 200 g hlávkového zelí
- 100 g Královské klobásy
- 100 g králičího masa (stehno např.)
- 100 g kuřecí skelet
- 100 g vepřové kotlety
- 100 g hovězího (já měla líčka)
- Hrst sušených hub (nemusí nutně být) – nenamáčíme je
- 1 cibule
- 2 dcl červeného vína
- 1 PL sádla se
- škvarky
- Po špetkách koření
- oregana
- pepře
- drceného kmínu
- uzené papriky
- pálivé papriky (lze i chilli)
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé zelí nakrouháme, kysané překrájíme na kousky. Klobásku nakrájíme na kolečka, ostatní maso na kousky. Cibuli nasekáme na hrubé kostky. Maso obalíme v uvedené směsi koření.
-
Dno hrnce vytřeme sádlem se škvarky. Vložíme cibuli a obě zelí se sušenými houbami – houby nenamáčíme. Na zelí vložíme maso.
-
Zalijeme vínem.
-
Pomalíme na druhém stupni 4 hodiny, dle potřeby čas přidáme do požadované měkkosti.
-
Dochutíme, promícháme, hrnec vypneme a necháme 10 minut na dokonalé propojení chutí.
-
Bigos je dobré nechat aspoň 24 hodin uležet. Ale jelikož je to, aspoň u nás, jídlo na víc dní, tak se prostě uleží.
Větší jedlíci k bigosu přikusují chléb.
Poznámka od kuchařky
Opět velká spokojenost s PH. Jídlo je šťavnaté, voňavé a ušpiníme jen jednu nádobu.
Druh ingrediencí jsem volila dle obsahu mrazáku. Je možné použít jakékoli maso, jen by neměla chybět pikantní klobása, samozřejmě nesmí chybět oba druhy zelí. Množství jsem musela upravit tak, aby se snědlo v odpovídající době skladování v lednici, neb nemůžu dát do plného mrazáku.









