
Suroviny
40-50 porcí
- 5 kg kysaného zelí
- 1 větší hlávka bílého zelí
- 4 kg vepřových kostí (které zůstaly z krkovičky a kotlety, ale s dostatkem masa, ne ohlodané!)
- 1 kg vepřového plecka
- 1/2 kg uzeného masa( bůček, krkovice)
- 1/2 kg klobásek
- 1/2 kg měkkého salámu
- 420 g protlaku
- 5-6 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Hlávku bílého zelí nakrouhám, osolím, opepřím a zvlášť uvařím.
-
Do velkého hrnce (na toto množství surovin jsem použila 30- ti litrový) na dno dám veškeré kosti, na ně kysané zelí (podle potřeby propláchnout, aby nebylo kyselé až moc), přidám veškeré koření a pokrájenou plec a uzené maso vložím na zelí, zaleju to asi 1 a 1/2 litrem vody.
-
Bez míchání dusím tak 1,5-2 hodiny, prostě do doby, kdy se maso z kostí dá obrat. Až se tak stane, kosti vytáhnu vychladit.
-
Nakrájím veškerou uzeninu na kousky a vložím do kysaného zelí a přidám uvařené hlávkové zelí, protlak a řádně promíchám a povařím.
-
Mezi tím oberu maso od kostí, které vrátím do bigosu. Dochutím pouze solí a pepřem.
-
Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky….
Nejlepší se dělá bigos po zabíjačce, to je potom kvalita.
Tak mě to naučila maminka.
Poznámka od kuchařky
Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky….