Suroviny
- sádlo (olej)
- cibule
- 250 g hovězího masa
- 250 g vepřového masa (jen ne bůček, má jinou chuť)
- 200 g uzeného masa
- 1 ks ostřejší klobásy
- 1 sklenice sterilovaného zelí
- zelí kysané – v množství 1 sklenice
- mletá paprika sladká
- mletá paprika pálivá
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- sůl
- pepř mletý
- jíška na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Všechno maso nakrájej na kostky cca 2 x 2 cm – raději větší než menší. Na tuku zpěníš cibuli krájenou na hrubo, zpěníš obě papriky poměrem podle toho, jak ostrý bigos chceš mít. Osmažíš na ní hovězí maso, osolíš, opepříš mletým pepřem, přidáš oboje zelí – jen s částí nálevu, co nejde slít, divoké koření (raději v plátýnku, aby se lépe odstranilo) a podliješ vroucí vodou – lépe vývarem, ale nejsme v profi kuchyni, tak pomůže kostka masoxu a dusíš. Po nějaké době – cca 30-ti minutách, necháš vodu vypařit a přidáš vepřové, pár vteřin osmahneš, podliješ zase vývarem nebo vroucí vodou a po dalších 10-ti minutách tam vraž uzené a klobásu nakrájenou na půl-kolečka. To vše už dovař do měkka. Koření můžeš vyjmout (já ho tam nechávám do druhého dne, aby se „rozleželo“). Bigos zahustíš jíškou, provaříš a je hotovo. Dochucení spočívá jen v soli a pepři, jinak tam všechno je. Přeji dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Výborná záležitost na Silvestra, večírky s přáteli a zvlášť pak na povzbuzení do druhého dne po probdělé noci.