
Suroviny
- mouka
- voda
- droždí
- Na výrobu bigy:
- použijeme max. 20-30% mouky z receptu
- přibližně 60% (60% vůči mouce, použité do bigy) vody
- asi 1% (opět – 1% vůči mouce v bize) droždí
Postup přípravy receptu
-
Biga má původ v Itálii a svou hustotou se podobá už hotovému těstu.
Používáme ji do těst s vyšším obsahem tekutiny. Významně prodlužuje trvanlivost pečiva a díky delšímu prokvašení mouky dává lépe vyniknout všem chutím i vůním jinak třeba zcela obyčejného pečiva. -
Umíchanou bigu zakryjeme proti osychání a necháme dvě hodiny kynout v teple. Pak ji můžeme uložit do lednice a použít kdykoliv během dalších 3 dnů.
Pouze je potřeba vyndat ji z lednice 1-2 hodiny před samotným zaděláním těsta, aby se ohřála. Pokud se zdá být velice hustou (špatně rozmíchatelnou), můžeme ji do budoucího těsta nakrájet nebo nastříhat obyčejnými nůžkami. -
K natrhané (nastříhané) bize přidáme zbytek surovin z receptu a uhněteme těsto, které necháme klasicky vykynout, pak vytvarujeme, opět vykynout a upečeme.
Poznámka od kuchařky
S bigou tu mám třeba recept na mišošky https://www.toprecepty.cz/recept/34124-misosky-bul… nebo na chleba https://www.toprecepty.cz/recept/37986-dr-vostepuv…
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz