Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

75
- reklama -

Suroviny
sirupu je 7,5 litru,používá se naředěný vodou

650 g kvetu černého bezu (rozkvetlých květů i s menšími stonky cca 130 ks květu)
40 g kyseliny citronové (2balíčky po 20g od dr.Oetker)
3 l převařené vody
3 citrony dobře očištěné nakrájené
na cukerný roztok budeme potřebovat:
6 kg cukru krupice
2 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dáme převařit 3 l vody. Přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladit.


    Zobrazit celý recept

  2. Do chladné vody s kyselinou přidáme květy, které proložíme plátky citronu.
    Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň 2 krát za den promíchat.

  3. Po 2 dnech rozvaříme ve 2 l vody cukr. Vaříme za stálého promíchávání, aby se nám velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Poté necháme zchladnout.

  4. Hustý cedník vyložíme utěrkou, nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímáme.
    Takto získanou bezovou šťávu smícháme s chladným cukerným roztokem. Promícháme a naplníme do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřeme a skladujeme ve tmě.

  5. Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou.
    Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50 cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.

Poznámka od kuchařky

Neředěný sirup se dá při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednu polévkovou lžíci.

Také se v malém kastrůlku dá silným varem zredukovat potřebné množství nenaředěného sirupu na konzistenci medu a buď ho použít při nachlazení, nebo jako chuťovku na polití palačinek.

Vyzkoušela jsem již hodně druhů bezinkových sirupů, ale vrátila jsem se ke svému receptu, který nám moc chutná. Když se použije opravdu velké množství květů a když se podaří nasbírat v období, kdy je plný pylu, pak chutná opravdu moc dobře.

Každý rok dělávám 2, až 3várky a pokaždé pochybí.

Sklenice se sirupem mám uloženy v panelákovém střešním bytě v komoře i 9měsíců a nikdy se sirup nezkazil.

Někdy se stane, že se ve sklenici při delším uskladnění udělá slabý, nažloutlý kal. Ale to je od pylu a stačí před použitím sklenku obrátit vzhůru dnem a protřepat.

Do podobných přidávám další recepty.

Odkaz na kyselinu citronovouhttp://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/zavarovan…