Bezová šťáva s vůní hřebíčku

34
- reklama -

Suroviny
5 litrů

70 hlaviček květů bezu
5 litrů vody
3 citrony
8 hřebíčků
1,8 kg cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Natrhejte 70 pěkných rozkvetlých hlaviček bezu. Ne po dešti, pěkně za sluníčka. Květy nedávejte do igelitového pytlíku, aby se nezapařily. Otrhané květy ponořte na 30 minut studené vody, jednak kvůli broučkům a také kvůli pylu. Nejlépe je trhat květy mimo silnici.


    Zobrazit celý recept

  2. Do velkého hrnce nalijte 5 litrů vody a přidejte hlavičky bezu. Dejte vařit. Nechte přejít krátce varem, cca 5 minut a poté nechte chladnout a louhovat do druhého dne. Minimálně se musí louhovat 12 hodin, lépe 24 hodin.

  3. Druhý den přes plátýnko nebo ubrousek a cedník přeceďte bezové květy a čistou bezovou vodu dejte opět vařit. Do menšího kastrůlku dejte 0,5 litru vody a přidejte nakrájené citrony na malé kousky, očištěné bez kůry a bílé slupky. (kůru nedávám, šťáva je po ní mírně hořká). Přidejte 8 hřebíčků a dejte svařit – cca 10 minut. Přeceďte. Poté vlijte do bezové vody a přidejte cukr. Promíchejte, správná šťáva bude mít tmavou barvu.

  4. Abychom nemuseli přidávat kyselinu citronovou, musí mít šťáva teplotu min. 60°C. Nevaříme. Cukr necháme rozpustit, místo bílého můžeme nahradit třtinovým cukrem (je zdravější) a takto „předvaříme“ ještě asi 20 min.
    Hotovou šťávu opatrně sléváme do předem sterilizovaných vodotěsných lahví a pevně zazátkujeme.

    Z této várky dostaneme 5 litrů šťávy.

Poznámka od kuchařky

Šťáva má min. dva plusy : přípravu zvládne i úplný začátečník, navíc je bez konzervantů a jako bonus je voní krásně hřebíčkem. Zažene žízeň v letním horku, ale osladí i bezovou limonádku, která bude mým dalším receptíkem 🙂