Suroviny
- 5 vajec
- 2/3 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek bezlepkové mouky (použita směs od Adveni Bace-A-Cake)
- 1/2 hrnku rozpustného kakaa
- 1/2 hrnku dobrého hořkého kakaa
- 2 PL psyllia, nabobtnané v půlce hrnku vody
- 1 hrnek oleje
- 1 prášek do pečiva
- vanilková esence (van. lusky naložené ve vodce)
- Na provlhčení korpusu:
- půl hrnku uvařené dobré kávy, smíchané s 1 PL rýžového sirupu
- Na namazání:
- 1 sklenka oblíbené marmelády (použita višňová)
- Na polevu:
- 250 ml kvalitní smetany
- 200 g čokolády na vaření
Postup přípravy receptu
-
Vejce, cukr, esenci, olej vyšleháme do pěny.
-
Prosijeme mouku s práškem do pečiva a obě kakaa.
Přisypeme k vaječné směsi a na malé obrátky dobře zapracujeme. -
Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vystříkáme sprejem na pečení, nebo použijeme pečící papír.
-
Těsto rovnoměrně nalijeme do formy, zarovnáme a dáme péct na 20 až 30 min.
Po této době vyzkoušíme upečenost vpichem špejle. -
Mezitím, než se upeče korpus, dáme do kastrolku smetanu s rozlámanou čokoládou a necháme za občasného míchání pozvolna rozpustit. Jakmile se rozpustí, dáme stranou.
-
Připravíme půl hrnku kávy, ve kterè dobře rozmícháme rýžový sirup.
-
Upečený korpus jemně propícháme vidličkou a pomocí plastové lahvičky s víčkem, ve kterém jsou dírky, korpus důkladně provlhčíme.
-
Následně hned rozetřeme pomocí špachtle marmeládu, zarovnáme až do krajů a polijeme připravenou polevou.
-
Nyní už stačí vydržet aspoň do druhého dne, aby se moučník mohl v lednici důkladně rozležet. I poleva potřebuje trochu času na to, aby ztuhla.
Poznámka od kuchařky
Toto byl původní lepkový recept od Bibinky, konkrétně Velmi šťavnatý moučník. Moučník je to opravdu výborný a opravdu šťavnatý. Vřele doporučuji.