Suroviny
- Na korpus:(o průměru 20 cm)
- 6 vajec
- 210 g moučkového cukru
- 300 g bezlepkové mouky universal od Schär
- 6 PL oleje
- 6 PL horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- Na krém:
- 1 kysaná smetana
- 1 šlehačka 33%
- 1 vanilkový pudink Olé bez vaření
- 3 střední pomeranče
- Na prokapání korpusu:
- pomerančová šťáva (z jednoho pomeranče)
- 1 PL lžící cukru
- 1 PL vody
- 1 sáček polevy bílá čokoláda
- ovoce dle možností 2 krabičky borůvek
- 1 krabička malin
- hrst růžových hroznů
Postup přípravy receptu
-
Bílky s cukrem a solí vyšleháme do tuhého sněhu, přidáváme žloutky a šleháme. Střídavě přiléváme vodu a olej.
-
Nakonec zlehka zapracujeme mouku s práškem do pečiva.
-
Do formy dáme na dno vystřižené kolečko z pečícího papíru. Boky nevymazáváme. Nalijeme těsto a pečeme cca 30-40 min na 160°C. Vršek zrůžoví. Upečenost otestujeme vpichem špejle. Hotový korpus lehce objedeme nožem a vyklopíme na mřížku.
-
1 pomeranč vymačkáme, smícháme s polívkou lžicí cukru a vody a dobře rozmícháme. Tím nám vznikne šťáva na prokapání korpusu.
-
Na krém vymačkáme dva pomeranče, z třetího nastrouháme trošku kůry. Ten oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
Do mísy dáme obě smetany, šťávu, kůru a kostičky pomeranče a dobře promícháme. Přisypeme Olé a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku odstát. Krém ještě trochu zhoustne. Kdyby bylo třeba, přidáme ještě trochu Olé pudinkového prášku(dle šťavnatosti pomerančů).
-
Korpus 2x prořízneme, pomocí lžičky prokapeme šťávou a pomažeme krémem a zkompletujeme. Vrch také pokapeme šťávou a až se vsaje, rozetřeme na ní rozpuštěnou čokopolevu.
-
Na tu naaranžujeme ovoce.(Poleva nám udrží ovoce, aby se nám nechtělo rozkutálet.)
-
Do prořezů na boku, ze kterého vykukuje krém, zapícháme ovoce.
-
Nakonec můžeme dozdobit drobnými kvítky z marcipánu, nebo snítkami máty, meduňky a dá se i lehce poprášit moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Starší dcera měla narozeniny a aby i ta mladší si mohla dát dort, zvolila jsem bezlepkovou variantu.