Suroviny
- 50 g hladké rýžové mouky
- 2 polévkové lžíce bezlepkového kvásku
- vlažná voda
- 80 g pohankové mouky
- 120 g rýžové mouky
- 20 g kukuřičné mouky
- 30 g tapiokového škrobu
- 1 lžička guarové gumy
- 2 lžičky psylia
- 1 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky chlebového koření
- 275 – 300 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme rýžovou mouku, kvásek a opatrně přiléváme vodu – té dáme tolik, aby měl kvásek hustotu přibližně jako hořčice. Zakryjeme folií a necháme 10 – 12 hodin zrát.
-
V míse smícháme všechny suroviny kromě vody, přidáme zralý kvásek a přilijeme vodu – zpočátku dáme 250 ml, vymícháme těsto a necháme chvilku stát. Pak podle potřeby vodu přidáme, já dala 275 ml. Těsto má mít konzistenci řidší hořčice. Formu na pečení vymažeme máslem, vlijeme těsto a necháme na teplém místě kynout. Trvá to déle, než u lepkového pečiva, přibližně 5 – 6 h.
-
Troubu předehřejeme na 220°C a do trouby dáme kastrůlek s horkou vodou. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu stáhneme na 200°C a dopékáme 45 – 50 minut. Vodu necháme v troubě po celou dobu pečení. Po upečení necháme chléb na mřížce důkladně vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Pekla jsem v kulaté formě o průměru 18 cm. Šla by i malá hranatá forma 15/12 cm. Chlebík je menší, ale protože bezlepkové chleby rychleji vysychají, nemá cenu péct velký bochník. Vydržel 5 dní vláčný. Bezlepkový kvásek se mi podařilo vypěstovat podle návodu ze stránek – Co nového na kopci.