Bezlepkové švestkové koláčky (švestkové knedlíky ze spařené mouky)

214
- reklama -

Suroviny
62 koláčků

150 g čirokové hladké mouky
150 g rýžové mouky
200 g Doves farm plain mouky + na podsypání
3 vejce
0,5 l mléka
cca 30 g másla
sůl
švestky

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme všechny mouky. Mléko s máslem přivedeme k varu a spaříme jím mouky. Pořádně promícháme a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Do vychladlé směsi přidáme špetku soli, 3 celá vajíčka a vymícháme těsto. Bude se lepit, to je naprosto v pořádku.

  3. Vál nebo pracovní desku pomoučíme a z těsta vykrajujeme lžičkou kousky a házíme je na desku. Každý obalíme v mouce a zplacatíme. Na každou placičku dáme švestku a zabalíme. Pořádně zakulatíme a obalíme v mouce.

  4. Knedlíčky dáváme do vařící vody a vaříme cca 8 minut od doby, kdy voda po vložení knedlíčků začne vřít. Na zkoušku vytáhneme jeden knedlíček a rozkrojíme ho, jestli je už hotový.

  5. Sypeme mákem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Poznámka od kuchařky

Originální recept tu už mám, pochází od mé prababičky. Je tu https://www.toprecepty.cz/recept/45454-svestkove-k… Moje prababička těmto knedlíčkům říkávala švestkové koláčky a to se v naší rodině dochovalo dodnes. Jsou vynikající:-)

Chtěla jsem vytvořit bezlepkovou verzi, ale nechtěla jsem jen dát poznámku k existujícímu receptu, protože v podstatě jsou to dvě různé varianty a bezlepková by tam mohla zapadnout. Přitom chutí si absolutně nezadá s lepkovou verzí. Musela jsem trochu upravit poměr surovin.

Těsto je měkkoučké, poddajné, švestky se krásně obalují, jen protože je bezlepkové, je třeba knedlíčky pořádně zakulatit, aby nepraskly. Může se stát, že některé se ve vodě otevřou, je lepší vařit třeba o 1-2 minuty kratší dobu a vyzkoušet, jak moc je těsto uvařené.

Švestky nepeckuji, do těsta je vždy obalím celé, jen je umývám. Lepší je vzít švestky ne moc měkké, pak se i líp obalují. Z uvedeného množství těsta jsem měla 62 menších koláčků (velikost švestek cca 2-3 cm).