
Suroviny
4 větší rohlíky
- Na tangzhong:
- 30 g rýžové hladké mouky
- 85 ml vody
- Dále:
- 250 g bezlepkové mouky
- (zelená směs od Adveni Donuts&Croissant na kynutá těsta)
- 15 g čerstvých kvasnic
- 30 ml oleje
- 230 ml vody
- lžička soli
- lžička cukru nebo medu
- na posyp hrubá sůl, semínka
Postup přípravy receptu
-
Na tangzhong smícháme v kastrůlku vodu a mouku a na velice mírném plameni umícháme gelovitou hmotu, kterou dáme vychladnout.
-
V hrnečku, cca v 5ti PL vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky. Dáme k teplu vykynout.
-
V zadělávací míse rozmícháme mouku, sůl. Přidáme kvásek, vychladlý tangzhong, vodu a zpracujeme ručně a nebo v robotu.
-
Nakonec přidáme olej a vypracujeme hladší těsto.
-
Necháme kynout v teple tak dlouho, až těsto dvojnásobně nabude.
Osvědčila se mi nahřátá mikrovlnka. Tam to kyne jedna radost. -
Na trošku pomoučeném vále rozdělíme na 4 díly a vyválíme trojúhelníky.
-
Stáčíme od nejširší strany a ukládáme na plech.
-
Necháme ještě cca 20 min kynout.
-
Troubu nahřejeme na 240°C a rohlíky pečeme do zlatavé barvy.
-
Dáme vychladnout na mřížku.
Poznámka od kuchařky
Z tohoto receptu od https://lateta.cz/ jsem maximálně nadšená. Nejen že se s těstem neskutečně pracuje a má úžasnou konzistenci, ale výsledný produkt předčil má očekávání. Prvně se mi po 8 letech dceřiny diety povedlo upéct senzační, voňavé, vláčné a měkoučké pečivo. Dcera jásala a chválila až do nebe. Prý chutnají jako klasické lepkové a báječně po nich voní celý dům.
Opravdu vřele doporučuji.