Bezlepkové rohlíky s tangzhongem

104
- reklama -

Suroviny
4 větší rohlíky

Na tangzhong:
30 g rýžové hladké mouky
85 ml vody
Dále:
250 g bezlepkové mouky
(zelená směs od Adveni Donuts&Croissant na kynutá těsta)
15 g čerstvých kvasnic
30 ml oleje
230 ml vody
lžička soli
lžička cukru nebo medu
na posyp hrubá sůl, semínka

Postup přípravy receptu

  1. Na tangzhong smícháme v kastrůlku vodu a mouku a na velice mírném plameni umícháme gelovitou hmotu, kterou dáme vychladnout.

  2. V hrnečku, cca v 5ti PL vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky. Dáme k teplu vykynout.

  3. V zadělávací míse rozmícháme mouku, sůl. Přidáme kvásek, vychladlý tangzhong, vodu a zpracujeme ručně a nebo v robotu.

  4. Nakonec přidáme olej a vypracujeme hladší těsto.

  5. Necháme kynout v teple tak dlouho, až těsto dvojnásobně nabude.
    Osvědčila se mi nahřátá mikrovlnka. Tam to kyne jedna radost.

  6. Na trošku pomoučeném vále rozdělíme na 4 díly a vyválíme trojúhelníky.

  7. Stáčíme od nejširší strany a ukládáme na plech.

  8. Necháme ještě cca 20 min kynout.

  9. Troubu nahřejeme na 240°C a rohlíky pečeme do zlatavé barvy.

  10. Dáme vychladnout na mřížku.

Poznámka od kuchařky

Z tohoto receptu od https://lateta.cz/ jsem maximálně nadšená. Nejen že se s těstem neskutečně pracuje a má úžasnou konzistenci, ale výsledný produkt předčil má očekávání. Prvně se mi po 8 letech dceřiny diety povedlo upéct senzační, voňavé, vláčné a měkoučké pečivo. Dcera jásala a chválila až do nebe. Prý chutnají jako klasické lepkové a báječně po nich voní celý dům.

Opravdu vřele doporučuji.