
Suroviny
4+
- 1 celé kuře
- 150 ml piva Birell – bezlepkové, polotmavé
- 1 jablko
- 1 kostka zeleninového bujónu – bezlepkového
- 30 g třtinového cukru
- mořská sůl – špetka
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky provensálského koření
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem (případně kuchyňskými nůžkami) z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku.
-
Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru, dále odstraníme poslední kus křidélek, aby se nepřipalovala, stehna by měla k pečení směřovat k sobě, nikoli ven.
-
V misce smícháme koření a cukr, částí posypeme jak vnitřní, tak stranu s kůží a druhou polovinou kořenící směsi vetřeme prstem pod kůži na prsou a na stehnech, kde se díky odstranění páteře vytvořily jakési vhodné „kapsy“.
-
Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na půlměsíčky, které rozložíme doprostřed pekáče, na ně kůží navrch položíme „rozpláclé“ kuře – jablko pomůže, aby prsní část masa, která má tendenci rychle vysychat nevyschla a zároveň dodá masu jemnější chuť.
-
Okolo kuřete rozdrtíme bujón a maso podlijeme pivem. Vše dáme do předehřáté trouby na 180°C a přikryté horním pekáčkem pečeme cca 45 minut, za občasného podlévání výpekem. Poté snížíme teplotu na 160°C a necháme „dojít“ doměkka.
-
Hotové kuře vyndáme z trouby, znovu potřeme výpekem a necháme asi pět minut odpočinout, maso nakrájíme na rovnoměrné díly a podáváme, např. s jednoduchým salátem.