Suroviny
- Těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krystal (nebo používám třtinový)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- 6 lžic polohrubé kukuřičné mouky
- krém:
- 500 g tvarohu
- 250 g másla
- 1/2 (375ti gramové) zakysané smetany
- cukr dle chuti (já dávám pro méně sladké 3 lžíce třtinového)
- případně fruktozu
- med
- poleva:
- llžička másla
- čokoláda na vaření
- 1/2 zakysané smetany (375ti gramové)
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a uschováme jej na chvíli do ledničky.
-
Ušleháme 6 žloutků, cukr a olej do pěny, přisypeme mouku a kakao a nakonec vmícháme sníh z bílků.
-
Ihned vylijeme na pečicí papír na plech (celý plech – těsto je celkem tenké, ideálně asi 2/3 plechu pokryjeme těstem) a dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 7-10 min.
-
Korpus necháme vychladnout a připravíme si krém – smícháme máslo (povolené v pokojové teplotě), tvaroh a půlku velké zakysané smetany (případně menší balení, alespoň 100g ale minimálně), dochutíme cukrem podle své chuti.
-
Krém naneseme na vlažný, nebo již vychladlý korpus a ve vodní lázni rozpustíme polevu (čokoláda, máslo a zbytek zakysané smetany), kterou pak naneseme na krém a dáme do lednice alespoň na 2 hodinky utuhnout.
-
Řezy můžeme dozdobit kokosem.
Poznámka od kuchařky
Nepoužíváme pšeničnou mouku, ani kypřící prášek, takže jej ocení bezlepkáři i příznivci trošku zdravějšího mlsání. Místo kypřícího prášku nám těsto kypří našlehané vajíčko, proto nepodceňte šlehání – bílek do opravdu tuhého sněhu (nikdy jsem ho nepřešlehala, pravděpodobně to ani nejde, takže se toho nebojte) a žloutek s cukrem a olejem do pěny. Těsto v troubě pěkně vyběhne, ale někdy bohužel se při chládnutí srazí. Stává se to prý i s lepkovým pečením, z mých dosavadních zkušeností je to prostě o štěstí, tlaku a konstelaci hvězd. Ale i když se zdrcne, tak na chuti mi to výrazně jiné nepřipadá. Snad se recept bude hodit 🙂