Bezlepkové kokosové muffinky s Monte

72
- reklama -

Suroviny
6-8 kousků, dle velikosti formy a košíčků

Hrnek jsem použila cca 250 ml:
1 hrnek bezlepkové mouky (Jizerka)
1/2 hrnku cukru krupice
1 vrchovatá PL pudinkového kokosového prášku Olé
1/2 hrnku mléka
1 dezert Monte 100 g
1 vejce
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku kokosu (zalitého vřelou vodou)
1 KL kypřícího prášku bez lepku (Labeta)
1/2 KL Xantanové gumy (přírodní stabilizátor a emulgátor)
špetka soli
1/2 tabulky hořké čokolády
lžička másla
hrst kokosu

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem důkladně vyšleháme do husté pěny, přidáme olej, Monte a mléko, následně vychladlý a slitý kokos.Prošleháme. Nakonec důkladně zašleháme mouku, smíchanou s Olé, práškem do pečiva a xantanovou gumou.


    Zobrazit celý recept

  2. Do formy na muffiny naskládáme košíčky, lehce je přestříkneme olejem ve spreji, naplníme do dvou třetin a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 175°C. Po deseti minutách plech otočíme a pečeme asi ještě 8 minut. Ozkusíme párátkem upečenost.

  3. Rozpustíme na páře čokoládu, dobře do ní vmícháme máslo a vychladlé muffiny na vršku potřeme pomocí lžičky. Hned je namočíme do kokosu.

Poznámka od kuchařky

Teprve začínám v tomhle směru, neb nám bylo nedávno naděleno, že má nesnášenlivost lepku.

Sice už peču dlouho a všechno, ale tohle je pro mě nový směr a skoro alchymie. Není to jako normální pečení. Takže se učím a čerpám informace o tomhle dárečku.

Muffinky naštěstí dceři chutnaly. Byly příjemně konzistentní, žádné drolení.