
Suroviny
12 ks
- 125 g bezlepkové mouky schär universal mixit
- 125 g modré mouky Doves Farm
- 1/2 sáčku dobrého vanilkového pudinku
- 1 žloutek
- rovná ČL sušeného droždí
- 3 PL krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
- 25 g ghee
- 125 ml mléka
- 1 PL rumu
- 1 PL psylia
- 4 PL vody
- špetka soli
- Bílá a hnědá čokoládová poleva, případně zdobení dle chuti a nálady
Postup přípravy receptu
-
V trošce mléka se lžičkou cukru a mouky rozmícháme droždí a dáme k teplu vzejít kvásek.
-
Do 4 polévkových lžic vody rozmícháme a dáme nabobtnat psylium.
-
Rozpustíme ghee, přidáme mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek, nabobtnalé psylium a rozmícháme. Vlijeme do robotu, přidáme mouku, pudinkový prášek, cukr, sůl, a vypracujeme těsto.
-
Necháme aspoň ½ hodiny v teple vykynout.
-
Silikonový vál posypeme moukou a přendáme na něj vykynuté těsto. Pokud by se zdálo řidší, zapracujeme ještě trochu mouky. Nejlépe pomocí kartové stěrky.
-
Následně jemně dlaněmi rozprostřeme, aby byla výška těsta asi jeden až 1,5 cm.
Necháme 10 min. odpočívat. -
Kulaté vykrajovátko si vždy napřed trochu pomoučíme, vykrojíme kolečko a pomocí zdobící špičky vykrojíme prostředek.
-
Necháme na vále 10 až 15 min. dokynout.
-
Do kastrolku si dáme tak 4-5 cm oleje a nahřejeme, ale nerozpálíme. Jinak by se nám donuty z vrchu spálily a uvnitř by mohly zůstat syrové.
-
Donut vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme dozlatova. Potom je opatrně otočíme a usmažíme druhou stranu také do zlatova.
Hotové donuty necháme na ubrousku okapat. -
Pak už zbývá si je jen dozdobit dle chuti, namočit v polevě a tak podobně.