Bezlepkové bavorské vdolečky a dukátové buchtičky

97
- reklama -

Suroviny

500 g bezlepkové mouky schär universal mixit
1 sáček dobrého vanilkového pudinku
2 žloutky
1/2 kostky droždí
¼ hrnku krupicového cukru
1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
50 g másla
250 ml mléka (použila jsem vanilkové mléko Bobík)
1 PL rumu
PL psylia
2 PL vody
Špetka soli
Špetka citronové kůry

Postup přípravy receptu

  1. V trošce mléka se lžičkou cukru rozmícháme droždí a dáme k teplu vzejít kvásek.

  2. Do dvou polévkových lžic vody dáme nabobtnat psylium.

  3. Rozpustíme máslo, přidáme mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek, nabobtnalé psylium a rozmícháme. Vlijeme do pekárny, přidáme mouku, pudinkový prášek, cukr, sůl, citrónovou kůru a zapneme program Těstoviny. Necháme umíchat a aspoň ½ hodiny vykynout.

  4. Silikonový vál potřeme olejem a přendáme na něj vykynuté těsto. Odebíráme kousky těsta a tvoříme v naolejovaných dlaních vdolečky. Necháme na válu ještě chvíli kynout.

  5. Do kastrolku si dáme tak 4-5 cm oleje a nahřejeme, ale nerozpálíme, aby se nám vdolky z vrchu nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Vdolek vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme přiklopené asi 1 minutu. Potom je otočíme a usmažíme druhou stranu také do zlatova.

  6. Usmažené dáme na ubrousek a můžeme servírovat dle chuti. My použili klasická povidla a nahoru pacholík.

  7. Z poloviny těsta jsem udělala takzvané dukátové buchtičky. Vytřela jsem plech na pizzu olejem a těsto do něj zlehka rozprostřela. Nechala 10 minut kynout a pak rádlem na pizzu, které jsem potírala olejem lehce nařezala kostičky buchtiček. Potřela jsem je rozpuštěným máslem. V troubě s plecháčkem s vodou jsem je pekla na 180 °C cca 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Byla jsem fakt nadšená. Bála jsem se toho, protože co si budeme povídat, BL těsto je takový nevypočitatelný neřád. Ovšem výsledek byl senzační, vdolky pružné, voňavé, jako by byly s lepkem. Buchtičky taky výborné. Přebytek jsem šupla na mrazák.

Inspirace s úpravou na internetu.