Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)

94
- reklama -

Suroviny

1 hrnek hladké cizrnové mouky
1/2 hrnku cukru
1/4 hrnku vody
1/2 hrnku Ghee (přepuštěného másla) nebo rozpuštěného másla
1/2 lžičky mletého kardamomu
sekané mandle nebo kešu ořechy na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme cukrový sirup – rozpustíme cukr ve vodě a za občasného zamíchání vaříme, až než sirup zhoustne.


    Zobrazit celý recept

  2. Cizrnovou mouku nasypeme do kvalitní nepřilnavé pánve a za stálého míchání ji na nižším plameni 5-10 minut opékáme, až než se rozvoní a zezlátne.

  3. Poté přidáme rozpuštěné ghee nebo máslo, cukrový sirup a kardamom a vymícháme vláčnou hmotu.

  4. Tu rozetřeme do vymaštěné formy a povrch posypeme nasekanými oříšky.

  5. Necháme v chladu ztuhnout a poté nakrájíme na kostičky.

Poznámka od kuchařky

Obvykle ve svých receptech ubírám množství cukru a tuku. V tomto indickém receptu to jde obtížně, ale i tak jsem přišla na to, že lze množství tuku snížit. Když se bude těsto stále drobí, přidávám trochu vlažné vody.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.