Suroviny
50 ks
- • 250 g hladké mouky
- • 370 g polohrubé mouky
- • 1/2 kg mléka
- • 45 g cukru
- • 1/2 kvasnic
- • 1 vejce
- • olej
- • sůl
- Na ozdobu:
- • rozpuštěné máslo
- • cukr
- • skořice
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy a uděláme si v ní důlek. Nalijeme část teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme trochu cukru. Necháme si vzejít kvásek. Až je kvásek hotový přidáme zbylé mléko, cukr a ostatní ingredience. Uhněteme řidší těsto a necháme kynout.
-
Po nakynutí, velkou lžící (asi půlku lžíce) dáváme těsto na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme malé bochníčky. Ty necháme na vále ještě chvilku kynout.
-
Rozpálíme si plotýnku. Bochníčky vytahujeme do tvaru bélešů a pokládáme na plotýnku. Na jednu plotýnku se vlezou tři béleše. Opečeme z každé strany a ještě teplé béleše potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Poznámka od kuchařky
Béleše jsou tradičním a častým bezmasým pátečním hlavním jídlem. Dělají se na plotýnce a teplé se mažou máslem (babička maže sádlem), dobré jsou i suché. Vaříme k nim podle tradice fazolovou polévku, mnohdy se suché béleše přikusovaly k polévce stejně jako dnes chleba.