Suroviny
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 instantní kvasnice
- 1 KL kmínu drceného
- 1 KL kmínu celého
- 1 KL soli
- 1 KL cukru
- 1 PL octa
- 375 ml vody
- sezam na posypání (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Vše vymícháme a necháme vykynout asi 30 minut. Po vykynutí ještě 1-2 minuty mícháme. Potom ho dáme do nádoby vyložené pečícím papírem, ve které těsto bude kynout do výšky, ne do šířky!! Já ho peču ve formě srnčí hřbet.
Uděláme do těsta rýhy a necháme opět kynout přibližně 20 minut. -
Když těsto pořádně nakyne, můžeme posypat sezamem a vložit do silně vyhřáté trouby. Na dno trouby nezapomeneme dát nějakou nádobku s vodou, aby nebyl chléb suchý, ale byl vláčný. Pečeme 20 minut na nejsilnější stupeň, potom zmírníme.
-
Po upečení chléb vyjmeme na mřížku a ještě horký potřeme slanou vodou. Chladíme na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dostala od své kamarádky, která žije v Bejrútu a ráda zkouší místní recepty. Proto jsme mu doma začali říkat Bejrútský chléb 😀
KL = kávová lžička
PL = polévková lžíce