
Suroviny
minimálně 2 🙂
- 400 g svíčkové (vysokého roštěnce apod.)
- 4 šalotky nebo 2 cibule
- 100 g žampionů
- 4 kyselé okurky
- 250 ml zakysané smetany
- 50 ml koňaku nebo vodky (v nouzi i kvalitní rum)
- 1 lžíci pikantní hořčice (dijonská nebo hrubozrnná)
- 1 lžíci posekaných kaparů
- 2 lžíce konzervovaných rajčat posekaných nebo rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- lžíce cukru
- sůl
- mletý pepř podle potřeby
- bobkový list
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpálíme olej s máslem a přidáme na delší nudličky pokrájené maso. To necháme před samotnou přípravou odpočívat hodinu při pokojové teplotě. Restujeme na prudkém ohni a volíme dostatečně velkou pánev, aby ta která nudle :-))) měla svoje místo. Jinak bychom nerestovali, nýbrž dusili a to opravdu nechceme. Maso osolíme a opepříme. Kdo umí, prohazuje v pánvi. Kdo ne, jako já, vezme do ruky vařečku. Tento proces trvá asi 10 – 15 minut. Záleží na tom, jak moc posvátná kráva či býk, byli.
-
Když máme masko měkké, vlijeme do pánve alkohol, trochu pánev nahneme na stranu k plameni ( u elektrických vařičů to půjde asi špatně, to si nejsem jistá :-)))) ), a jenom se modlíme, ať nemusíme volat 156 :-))) Klíííd, za minutku je po požáru, a zbude jen krásná vůně. Nyní maso děravou lžící vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Nejlépe do tepla.
-
Cibule a očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky nebo osminky… na velikosti záleží. Vhodíme do pánve na výpeček od masa. Krátce restujeme, přidáme cukr a necháme jemně karamelizovat.
-
Poté přidáme hořčici, rajčatové pyré a půl kelímku smetany. Promícháme, přidáme maso, nakrájemé kapary, na větší kousky pokrájené okurky a bobkový list. Opět promícháme, můžeme podlít trochou vody nebo vývaru a pod poklicí dusíme ještě chvilku.
-
Podle chuti dosolíme. Než úplně odstavíme z ohně, přidáme zbytek smetany a krátce provaříme. Podáváme s rýží, těstovinou nebo opékaným bramborem. My jsme měli tarhoňu.
Poznámka od kuchařky
Vím, že receptů na Stroganov je tu dost. Úplně stejný jsem nenašla. Tento mě moc chutnal, proto jsem si dovolila recept přidat. Třeba se někdo inspiruje a pochutná si též.
Jak je již z názvu patrno, recept jsem „obšlehla“ od I. Vodochodského a mírně upravila.
P.S. jen ještě malou poznámku si dovolím: pokud budete podle tohoto receptu vařit, hodí se trochu zainvestovat a nešetřit na kvalitním mase. Přece je to jen minutková úprava, takže bych volila pravou svíčkovou nebo kvalitní roštěnec 🙂