![Bedly dušené v zelenině_5ff90803340bb.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/bedly-dusene-v-zelenine_5ff90803226a5.jpeg)
Suroviny
3 porce
- 200 g kloboučků bedel (11 středně velkých kusů)
- 50 g libovolného špeku nebo slaniny
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větší rajčata
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 bobkové listy
- 1 dcl horké vody
- sůl
- mletý pepř
- čerstvé nasekané bylinky na posypání hotového pokrmu
Postup přípravy receptu
-
Z bedel odstraníme nožky, kloboučky očistíme od jehličí a z výtrusnic lehkým poklepem odstraníme případnou nečistotu. Kloboučky rozřízneme na čtyři díly.
-
Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, zalijeme vařící vodou a necháme 1minutu ustát. Ochladíme studenou vodou, sloupneme slupku a nakrájíme na drobné kostičky.
-
Špek nakrájíme na drobné kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně s kmínem dáme do kastrolu na rozehřátý olej orestovat do světle růžové barvy.
-
Přibližně po 4 minutách přidáme nakrájené bedly, rajčata, bobkový list a sojovou omáčku. Podlijeme horkou vodou, promícháme a na slabém plameni dusíme pod pokličkou 15 minut.
-
Poté pokličku odstraníme, pokud zelenina pustila více šťávy, tak ji prudkým varem trochu zredukujeme a v závěru dle potřeby okořeníme. Na talíři posypeme čerstvou bylinkou a podáváme buď s pečivem, nebo s různými „zeleninovými“ bramboráčky.
-
Do takto podušené směsi také můžeme přidat několik vajec, rozmíchat a nechat srazit. Taková varianta je dobrá s čerstvým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Původní plán byl smažené bedly. Zároveň jsem připravovala smaženou dýni, která se mi vůbec nedařila. Nakonec jsem musela překopat celé meníčko a takto podušené bedly nám velice chutnaly.
Podávala jsem shttp://www.toprecepty.cz/recept/36803-dyne-hokkaid…