Bažant pečený na víně a divokém koření

60
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

1 bažant
100 g anglické slaniny
2 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
1 velká cibule
koření Divočina
celý pepř
nové koření
bobkový list
150 ml vývar nebo bujon
150 ml červeného vína
50 g másla
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Staženého očištěného bažanta rozčtvrtíme, oddělíme páteř a vykostíme. Osolíme a posypeme kořením na divočinu.


    Zobrazit celý recept

  2. Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kosti, celý pepř, nové koření a bobkový list. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vínem a vývarem.

  3. V rozehřáté troubě na 200°C necháme asi 15 minut maso zatáhnout, pak zakryjeme poklicí snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 50 minut.

  4. Měkké maso, kosti a koření vyndáme k zelenině přidáme máslo, případně trochu vývaru a povaříme. Jako příloha je výborná lepenice nebo šťouchané brambory a kysané zelí.

  5. Lepenice: 2 polévkové lžíce sádla, 1 cibule, 400 g kysaného zelí, kmín, 800 g brambor, sůl, 100 g slaniny. Brambory uvaříme scedíme a rozšťoucháme. Na sádle zpěníme cibuli, slaninu. Přidáme nakrájené zelí a dusíme doměkka. Brambory smícháme s podušeným zelím.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: upravený recept – www.ceskatelevize.cz