Suroviny
2-3 porce
- 1 bažant
- 100 g anglické slaniny
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 velká cibule
- koření Divočina
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- 150 ml vývar nebo bujon
- 150 ml červeného vína
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Staženého očištěného bažanta rozčtvrtíme, oddělíme páteř a vykostíme. Osolíme a posypeme kořením na divočinu.
-
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kosti, celý pepř, nové koření a bobkový list. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vínem a vývarem.
-
V rozehřáté troubě na 200°C necháme asi 15 minut maso zatáhnout, pak zakryjeme poklicí snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 50 minut.
-
Měkké maso, kosti a koření vyndáme k zelenině přidáme máslo, případně trochu vývaru a povaříme. Jako příloha je výborná lepenice nebo šťouchané brambory a kysané zelí.
-
Lepenice: 2 polévkové lžíce sádla, 1 cibule, 400 g kysaného zelí, kmín, 800 g brambor, sůl, 100 g slaniny. Brambory uvaříme scedíme a rozšťoucháme. Na sádle zpěníme cibuli, slaninu. Přidáme nakrájené zelí a dusíme doměkka. Brambory smícháme s podušeným zelím.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: upravený recept – www.ceskatelevize.cz