
Suroviny
20 malych placiček
- 1 květák (viz polévka květaková)
- polohrubá mouka (na zahuštění)
- 60 g anglické slaniny nebo dětem -šunka
- 2 vejce
- sůl (dle chuti)
- muškátový oříšek květ -špetka jen (dle chuti)
- 2 lžíce sýra strouhaného
- trošku parmazánu
- nastrouhaná čerstvá kořenová zelenina (může být i zmražená zelenina pod svíčkovou)
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si květák ve slané vodě společně s nastrouhanou kořenovou zeleninou do měkka. Poté část květáku ponecháme na polévku a druhou část květáku použijeme na placky.
-
Do misky vložíme slitou uvařenou zeleninu. Vše rozšťoucháme, přidáme žloutky, muškátový oříšek, nasekanou petrželku, nebo pažitku sůl, mouku, na kostičky rozkrájenou slaninu a 2 lžíce strouhaného uzeného sýra.
-
Nakonec zlehka vmícháme sníh ze dvou bílků.Těsto musí mít tvarovatelnou konzistenci. Pro děti dávám místo slaniny trochu nasekané libové šunky.
-
Na oleji, na mírném ohni, smažíme placičky dozlatova. Jako příloha se hodí bramborová kaše. Nebo je podáváme se zeleninovým salátem. Placky jsou velmi chutné a hezky barevné, zelenina může být v plackách jakákoliv.
Poznámka od kuchařky
Z květáku byla polévka cca – 3 litry a velký plný tác těchto placiček. Květák byl za 19 kč a tak se to i vyplatí.









