Suroviny
4 porce
- 4 velké brambory
- 1 velký žampion (nebo 2-3 menší, já měla opravdu 1 obrovský)
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 malá cuketa
- 1 balení krájeného salámu Vysočina
- 15 dkg nastrouhaného sýru (použila jsem žlutý Cheddar ostrý)
- 400 ml smetany na vaření
- 4 vejce
- sůl
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 2 lžičky práškového česneku
- 2 lžičky sušeného oregana
- olej
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Cuketu a žampion důkladně omyjeme a též nakrájíme na tenká kolečka, papriku na silnější proužky.
-
Zapékací misku vytřeme olejem a dno i stěny posypeme práškovým česnekem. Na dno mísy položíme nakrájený žampion (pomůže tak i před připékáním ostatního na dně misky) a pak střídavě budeme dělat řádky brambor, cukety, brambor, papriky, brambor, kolečka salámu i v několika vrstvách a opakujeme, až se miska naplní. Vše nakonec zasypeme na tenké plátky nakrájenou cibuli.
-
Smetanu nalijeme do misky, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, oregano a muškátový oříšek. Důkladně promícháme a nalijeme na připravenou směs v zapékací míse.
-
Dáme do předehřáté trouby na 180°C a zapékáme cca 40-45 minut. Poté vypneme a necháme ještě asi 10 min v teplé troubě „dojít“ a dozlátnout. Ozdobila jsem čerstvou petrželkou a podávala s čerstvými rajčaty, stejně tak dobré může být podáváno se zelinovým salátem, kyselou okurkou či např. olivami či přílohy dle vlastní chuti a nápaditosti.