Barevné francouzské brambory

48
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 velké brambory
1 velký žampion (nebo 2-3 menší, já měla opravdu 1 obrovský)
1 červená cibule
1 červená paprika
1 malá cuketa
1 balení krájeného salámu Vysočina
15 dkg nastrouhaného sýru (použila jsem žlutý Cheddar ostrý)
400 ml smetany na vaření
4 vejce
sůl
1 lžička mletého muškátového oříšku
2 lžičky práškového česneku
2 lžičky sušeného oregana
olej

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Cuketu a žampion důkladně omyjeme a též nakrájíme na tenká kolečka, papriku na silnější proužky. 


    Zobrazit celý recept

  2. Zapékací misku vytřeme olejem a dno i stěny posypeme práškovým česnekem. Na dno mísy položíme nakrájený žampion (pomůže tak i před připékáním ostatního na dně misky) a pak střídavě budeme dělat řádky brambor, cukety, brambor, papriky, brambor, kolečka salámu i v několika vrstvách a opakujeme, až se miska naplní. Vše nakonec zasypeme na tenké plátky nakrájenou cibuli.

  3. Smetanu nalijeme do misky, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, oregano a muškátový oříšek. Důkladně promícháme a nalijeme na připravenou směs v zapékací míse.

  4. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a zapékáme cca 40-45 minut. Poté vypneme a necháme ještě asi 10 min v teplé troubě „dojít“ a dozlátnout.  Ozdobila jsem čerstvou petrželkou a podávala s čerstvými rajčaty, stejně tak dobré může být podáváno se zelinovým salátem, kyselou okurkou či např. olivami či přílohy dle vlastní chuti a nápaditosti.