Banketky

97
- reklama -

Suroviny

180-200 ml mléka (dle potřeby)
2 žloutky
100 g tuku (rozpuštěného vlahého, Hera, máslo apd.)
500 g polohrubé mouky
1 lžičky soli
1 lžička cukru
1,5 lžíčky sušeného droždí (nebo zhruba 25 g čerstvého)

Postup přípravy receptu

  1. Pekárna program Těsto. Po vykynutí rozdělíme na 3 díly, vyválíme kruh, ten radýlkem nebo kolečkem na krájení pizzy rozdělíme na 8 kusů a od širšího konce umotáme rohlíčky.

  2. Dáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme vykynout, potřeme osolenou vlažnou vodou a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pokud by banketky moc stmavly, tak teplotu trošku zmírníme, cca na 180°C a dopečeme. Celkem pečeme asi 20 minut, čas je orientační.

  3. Potírat banketky můžeme taky rozšlehaným bílkem a sypat kmínem, nebo mákem. V tom případě musíme dát do těsta trošku více soli, tu 1 1/2 lžičky nebo posypat solí na povrchu.

Poznámka od kuchařky

Potírat se taky může jen žloutkem, nebo celým rozšlehaným vejcem, taky mlékem, nebo mlékem napůl s vodou.

Doporučení z komentářů od Cathleen: Menší tvary pečiva je třeba péct kratší dobu a prudčeji, ať nejsou dlouhým pečením vysušené a tvrdé.