- reklama -
Suroviny
- 500 g listové těsto Bella – bulharská varianta těsta fillo
- 500 g balkánského sýra
- 150-200 g slunečnicového oleje (sklenka)
- 4 vejce
- 200 g minerálky (sklenka)
Postup přípravy receptu
-
Do vymaštěného plechu pokládám dva listy listového těsta. Pak rozdrtím sýr rukama na malé drobky a vytvořím další vrstvu. Na sýr přijdou další dva listy těsta.
-
Potom opět vrstva sýra a tak pokračuji, až mi dojde listové těsto. Pozor, vždy to musí končit vrstvou listového těsta navrch. Sýr lehce kořením šarenou solí nebo čubricou.
-
Takto připravenou banicu rozkrojím nožem na čtverečky libovolné velikosti. Pak ji zaliji rozehřátým olejem.
-
Klepnu vejce do perlivé vody a rozmíchám je dohromady. Vzniklou směsí zaliji celou banicu až ji rovnoměrně absorbuje.
-
Peču v předehřáté troubě do zarudnutí. Po vyjmutí z trouby se vyklopí a pokryje ručníkem.
Poznámka od kuchařky
Recepis mám od maminky majitele obchodu s bulharským potravinami v Praze.
Kuchař: gmptop