Suroviny
- Těsto:
- 250-300 ml vody
- 3 polévkové lžíce oleje
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- náplň:
- 500 g sýra balkánského typu
- 3 vejce
- kromě toho ještě 100 g rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin zaděláme těsto, které řádně prohněteme, až je pěkně pružné a nelepí se (já jsem si ulehčila práci a těsto jsem zadělala v pekárně – bez nahřívání). Hotové těsto dáme do sáčku nebo pod misku a necháme asi hodinku odpočinout.
-
Náplň připravíme tak, že do misky rukama rozdrobíme sýr a vmícháme celá vejce. Máslo na mírném ohni rozehřejeme.
-
Odpočinuté těsto vyndáme na pracovní desku a rozdělíme ho na 6 dílků. Každý dílek nejprve vyválíme do obdélníku a poté rukama vytahujeme tak, aby nám vznikl cca 15 cm široký a co nejdelší pruh. Snažíme se dosáhnout toho, aby těsto bylo opravdu tenounké. Já jsem si vždy připravila dva pruhy těsta, jeden jsem potřela rozpuštěným máslem ( nešetříme! ) přiložila druhý, nepotřený pruh a přitiskla. Takto spojené pláty jsem ještě rukama malinko vytáhla, potom jsem nanesla třetinu náplně a zavinula od delší strany do dlouhého závinu ( jako štrúdl ). Tímto způsobem jsem zpracovala i ostatní části, takže jsem ve výsledku dostala 3 „štrúdlíky“. Ty svineme do zapékací formy směrem od středu do spirály ( šneka ), potřeme zbývajícím máslem a dáme do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme zhruba 30 minut do té doby, než povrch zezlátne a je křupavý.
-
Podáváme teplé, nakrájené na výseče, se salátem z čerstvé zeleniny, nejlépe s jednoduchým rajčatovým s cibulí, olivovým olejem a vinným octem 🙂
Poznámka od kuchařky
Mně se těsto zpočátku trochu trhalo, než jsem dostala ten správný “ grif „, proto není moje první banica moc úhledná… Určitě jsem ji ale nedělala naposledy, takže drobné nedostatky jistojistě vychytám!!:-D
Do podobných dávám jiný recept, který je bez fotky a trochu odlišný použitými surovinami i postupem.