Banánový chlebík (Dělená strava podle LK – kytičky + ovoce)

73
- reklama -

Suroviny

4 přezrálé banány (cca 400 g)
270 g polohrubé mouky
125 ml řepkového oleje (cca 100 g)
2 PL medu (Sladovitu, fruktózy..)
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL sody
1/2 KL soli
1 lžíce lněného semínka rozmixovaného v 2 lžících vody
2 KL fruktózového vanilkového cukru
2 hrsti rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Formu na biskupský chlebíček vyložím papírem na pečení, troubu rozehřeji na 175°C.

  2. Lněné semínko nechám 20-30 minut bobtnat, pak tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Banány vidličkou pečlivě rozmačkám. Vrchovatou KL mouky odložím stranou, třeba do malého hrníčku, a přisypu k ní sodu a prášek do pečiva. Obsah hrníčku přidám do těsta až před vylitím do formy, aby dobře zkypřilo chlebík.

  3. Těsto zadělám „po emericku“. V jedné míse rozmíchám tekuté přísady (olej, med, lněné semínko, rozmačkané banány), v druhé sypké (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, vanilkový cukr) a pak sypké přidám k tekutým a pořádně stěrkou smíchám. Nakonec přisypu obsah hrníčku se lžičkou mouky promíchané se sodou a práškem do pečiva. Naposledy pečlivě a krátce zamíchám.

  4. Těsto naliji do formy, peču 55 minut (bez ventilátoru). Vyndám z trouby, 10 minut nechám chladnout ve formě a pak velmi opatrně přesunu na mřížku nebo prkénko zchladnout.
    Chlebík krájím až úplně vystydne, jinak může klesnout, jako všechna zkypřená těsta do SPLK, která jsou bez vajec.

Poznámka od kuchařky

S dvěma lžícemi medu je chlebík sladký, příště lžíci uberu, aby byl jen nasládlý. Je krásně vláčný a voní banány, kůrčička lehce křupe. Pokud použijete Sladovit, nemusíte dávat lněné semínko. Těsto zhoustne, přidala jsem 5-6 PL rostlinného mléka. Po upečení byl chlebík ještě vláčnější a chutnější.

Recept je inspirován internetem.