
Suroviny
- 4 přezrálé banány (cca 400 g)
- 270 g polohrubé mouky
- 125 ml řepkového oleje (cca 100 g)
- 2 PL medu (Sladovitu, fruktózy..)
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL sody
- 1/2 KL soli
- 1 lžíce lněného semínka rozmixovaného v 2 lžících vody
- 2 KL fruktózového vanilkového cukru
- 2 hrsti rozinek
Postup přípravy receptu
-
Formu na biskupský chlebíček vyložím papírem na pečení, troubu rozehřeji na 175°C.
-
Lněné semínko nechám 20-30 minut bobtnat, pak tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Banány vidličkou pečlivě rozmačkám. Vrchovatou KL mouky odložím stranou, třeba do malého hrníčku, a přisypu k ní sodu a prášek do pečiva. Obsah hrníčku přidám do těsta až před vylitím do formy, aby dobře zkypřilo chlebík.
-
Těsto zadělám „po emericku“. V jedné míse rozmíchám tekuté přísady (olej, med, lněné semínko, rozmačkané banány), v druhé sypké (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, vanilkový cukr) a pak sypké přidám k tekutým a pořádně stěrkou smíchám. Nakonec přisypu obsah hrníčku se lžičkou mouky promíchané se sodou a práškem do pečiva. Naposledy pečlivě a krátce zamíchám.
-
Těsto naliji do formy, peču 55 minut (bez ventilátoru). Vyndám z trouby, 10 minut nechám chladnout ve formě a pak velmi opatrně přesunu na mřížku nebo prkénko zchladnout.
Chlebík krájím až úplně vystydne, jinak může klesnout, jako všechna zkypřená těsta do SPLK, která jsou bez vajec.
Poznámka od kuchařky
S dvěma lžícemi medu je chlebík sladký, příště lžíci uberu, aby byl jen nasládlý. Je krásně vláčný a voní banány, kůrčička lehce křupe. Pokud použijete Sladovit, nemusíte dávat lněné semínko. Těsto zhoustne, přidala jsem 5-6 PL rostlinného mléka. Po upečení byl chlebík ještě vláčnější a chutnější.
Recept je inspirován internetem.