
Suroviny
plech 30x40cm
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 150 ml oleje
- 150 ml mléka
- 140 g polohrubé mouky
- 140 g hladké mouky
- 1 malinový pudink
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli při šlehání bílků
- 1 velká plechovka broskví (cca 800 g) – šťávu scedíme a doplníme do 1,5 l vodou nebo broskvovým džusem
- Světlý pudink:
- 2 vanilkové pudinky (používám jen Dr. Oetkera)
- 750 ml šťávy (z broskví)
- Tmavý pudink:
- 2 čokoládové pudinky (používám Dr. Oetkera)
- 750 ml šťávy (z broskví)
- kousek hořké čokolády
- Na dohotovení:
- 5 menších banánů
- šťáva z celého citronu
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180 st., scedíme broskve a nakrájíme je na slabé plátky. Z bílků + špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky chvíli šleháme s cukrem, přidáme po částech olej a mléko a stále šleháme. Lehce zamícháme sníh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
2/3 těsta vlijeme do plechu vytřeným tukem a vysypaným moukou (pečící papír raději nedávat, špatně se potom piškot krájí…) a do zbytku vmícháme malinový pudink a přidáme na plech. Můžeme špejlí ozdobně promíchat obě těsta.
-
Poklademe plátky broskví a pečeme asi 30-35 min. na 180 st. Piškot necháme vychladit.
-
Dáme vařit 750 ml šťávy na světlý pudink.
-
Mezitím všechny banány vidličkou rozmačkáme a zamícháme šťávu z citrónu a natřeme je na piškot (může být ještě teplý). Banánovou vrstvu zalijeme uvařeným, ještě horkým světlým pudinkem a dáme řádně vychladit.
-
Tmavý pudink nevaříme dopředu, musíme počkat, až světlá vrstva ztuhne.
-
Šťávu potom zahřejeme k varu, necháme v ní nejprve rozpustit čokoládu a potom klasicky uvaříme pudink, který ještě horký nalijeme na ztuhlý světlý pudink.
Poznámka od kuchařky
Vím, že moučník tohoto typu tady určitě je, ale většinou se šlehačkou, nebo zakysanou smetanou. Já jej upravila podle svého gusta.
Kdo máte rádi banány, nešetřete s nimi, piškot krásně provoní, zůstanou světlé, s citron.šťávou a zalité pudinkem neztmavnou.
Chci ještě upozornit pro ty, kteří to neznají, že moučníky s horní pudinkovou vrstvou je nejlépe zbaštit hned ten den, protože druhý den pudinková vrstva ráda praská a ztrácí na chuti a kráse:-)