
Suroviny
16 ks
- 60 g cukru krupice
- 1/4 vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 zralejší banán – 120 g dužiny
- 60 g mléka
- 50 g oleje
- 125 g polohrubé mouky
- 1/3 prášku do pečiva
- možno špetku skořice
- lžíce oleje a polohrubé mouky na formu
- ————————————–
- 180 g mléčné čokolády – dle potřeby
- 80 g kokosu – dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
V míse šleháme do bělavé pěny cukr, vanilkový cukr a vejce. Pak při nejmenších otáčkách šlehače přidáme vidličkou rozmačkaný banán. Pak střídavě a po částech olej, mléko a mouku, ale do posledního dílu mouky vmícháme prášek do pečiva.
-
Silikonovou formu na nanuky velmi jemně vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Vložíme těsto do 3/4 výšky, formu položíme na plech a vložíme do trouby předehřáté na cca170°C a pečeme zhruba 20 minut. Po částečném zchladnutí korpusy vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.
-
Třeba v mikrovlnné troubě rozehřejeme velmi malé množství čokolády, namáčíme do ní konce dřívek a zasuneme je do korpusů. Necháme ztuhnout a tím dřívka zafixujeme.
-
Rozpustíme zbytek čokolády, buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Korpusy čokoládou potřeme, nejlépe to jde menším štětečkem a lehce obalíme v kokosu. Místo obalení můžeme jen lehce posypat. Odložíme nejlépe do stojanu a necháme čokoládu ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Léto je u konce a proto se může silikonová forma na nanuky využít i na nanuky pečené. Je lepší mít dvě formy, jelikož se špatně dělá malé množství těsta a nemělo by dlouho stát. Já jsem použila těsto s banánem, ale každý může použít to své, ověřené. Je ho třeba ale velmi malé množství. Čokoláda jde použít i hořká nebo bílá a posyp si každý zvolí podle sebe. Strouhané ořechy, mandle, nesolené burské oříšky, cukrářské posypy, nastrouhaná sójová tyčinka atp. Já jsem k banánovému těstu zvolila kokos.
Při příštím pečení zkusím udělat v malé misce jen polovinu těsta. Vajíčko vyklepnout, prošlehat a použít polovinu. Je lepší, když se těsto použije ihned, bylo by to na 8 kusů. Jinak počet kusů je orientační, jsou různě velké formy. Někdo má forem víc a proto jsem nechala množství ingrediencí na jedno vejce.