
Suroviny
6 porcí
- 250 g dětské krupice
- 0,5 l mléka + 0,1 l vody
- špetka soli
- cukr dle chuťi
- plátek másla
- polohrubá mouka
- 2 vejce
- banány
- kompotované broskve
Postup přípravy receptu
-
Mléko s vodou osladíme, přidáme špetku soli a přivedeme k varu, nasypeme dětskou krupici a uvaříme hustou kaši, odstavíme a přidáme plátek másla, necháme vychladit.
-
Do vychladlé uvařené krupice přidáme 2 vejce a polohrubou mouky, já dávám tak 3-4 polévkové lžíce dle potřeby. Zpracujeme v tužší těsto.
-
Těsto rozdělím na válečky a krájím dílky stejně velké cca asi 30 ks, do kterých pak balím kolečka banánů. Těsto je dost lepivé, tak ruce popráším polohrubou moukou,jde to líp. Hotové knedlíky vařím v mírně osolené vodě 5-7 minut.
-
Pyré: Broskvový kompot rozmixuji ponorným šlehačem na husté pyré, kdo chce tekutější přidá šťávu z kompotu.
Poznámka od kuchařky
Normálně tento recept používám na knedlíky z čerstvých jahod, ale v zimě jsou dost drahé a tak jsem zvolila levnější variantu z banánů.
Kdo si hlídá váhu a má rád sladké knedlíky, je tahle varianta s ovocným pyré lepší, než knedlíky maštěné máslem a sypané cukrem.
Pokud je možnost, volím na pyré čerstvé ovoce – jahodové, či jahodovo – banánové mi chutná nejvíc. Výborné je i z manga, malin, borůvek…variant je spoustu.
Někdy do pyré přimíchám i zakysanou smetanu, nebo nízkotučný bílý jogurt.