Suroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce vařící vody
- 210 g polohrubé mouky
- vanilkový cukr
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Krém:
- 6 dcl mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 20 dkg másla
- 170-200 dkg cukru (dle chuti, popř. sladkosti dochucovadel)
- 2 lžíce rumu
- broskvový kompot (meruňkový, jeřabiny, jahody, mandarinky, ananas, borůvky – zkrátka co komu chutná)
- marmeláda na potření
- želatina
- možné dochucení krému: Chuti a nápadů se meze nekladou:-) (co používám já:)
- kompotované mandarinky (nadrobno nakrájené)
- jahody (nadrobno nakrájené)
- vaječný koňak
- malibu
- marmelády podle chuti
Postup přípravy receptu
-
KORPUS: Žloutky ušlehat s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, poté přidat vařící vodu a dál šlehat, až do zhoustnutí. Do žloutkové pěny vmíchat po částech sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto vlít do větší dortové formy, do které jsme na dno vystřihly pečící papír. Pečeme pozvolna v troubě předehřáté cca na 165-170°C, asi 40 minut (dle trouby).
-
KRÉM: 2 pudinkové prášky uvaříme v 6 dcl mléka. Po uvaření občas mícháme, aby nevznikl škraloup. Když je pudink téměř vychladlý, tak začneme postupně zašlehávat máslo a moučkový cukr. Moučkový cukr dáme podle chuti, já už na krém prakticky nic nevážím, dávám od oka a podle chuti. Šleháme až vznikne hladký krém, poté můžeme přidat dochucovací ingredience a rum.
-
Dortový korpus po vychladnutí vyjmeme z formy, podélně 2x rozkrojíme. Spodní díl potřeme marmeládou podle chuti, poté potřeme částí krému. Přiklopíme prostřední díl. Ten opět potřeme krémem, do krému opatrně navrstvíme malé kousky ovoce (nejčastěji používám kompotované mandarinky, ananas, jahody).
-
Na ovoce opatrně naneseme krém a přiklopíme horní částí korpusu. Boky a vršek dortu potřeme zbylým krémem. Na horní plochu dortu, na krém, naaranžujeme ovoce, podle své fantazie.
-
Zafixujeme želatinou, pomocí štětečku (mašlovačky). Obvod dortu buď dozdobíme zbylým krémem, pomocí zdobícího sáčku a ozdobného nástavce anebo můžeme „nahodit“ mandlemi.
-
Dort dáme do lednice, aby ztuhl. Nejlépe do druhého dne, aby se snadno krájel a dobře se proležely chutě.
Poznámka od kuchařky
Marmeládu na potření volíme podle ostatních ingrediencí, hlavně podle ovoce.