
Suroviny
- Korpus:
- 7 vajec
- 240 g moučkového cukru
- 170 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (nemusí být)
- 40 g kakaa
- 100 g mletých ořechů
- 3 lžíce horké vody
- Krém:
- 6 dl mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 200 g másla
- 170-200 g moučkového cukru
- rum
- Možnosti dochucení: nugeta, kakao, rozpuštěná čokoláda, oříšky, kafe ( já nejčastěji používám nugetu, rozpuštěnou čokoládu a oříšky:-)))
- čokoláda na vaření
- smetana
Postup přípravy receptu
-
Korpus:
Žloutky ušlehat s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, poté přidat vařící vodu a dál šlehat, až do zhoustnutí. -
Do žloutkové pěny vmíchat po částech sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva, oříšky a kakao. Hladké těsto vlít do větší dortové formy, do které jsme na dno vystříhly pečící papír.
-
Pečeme pozvolna v troubě předehřáté cca na 165-170°C, asi 40 minut ( dle trouby).
-
Krém:
2 pudinkové prášky uvaříme v 6 dl mléka. Po uvaření občas mícháme, aby nevznikl škraloup. Když je pudink téměř vychladlý, tak začneme postupně zašlehávat máslo a moučkový cukr. Moučkový cukr dáme podle chuti, já už na krém prakticky nic nevážím, dávám od oka a podle chuti. Šleháme, až vznikne hladký krém, poté můžeme přidat dochucovací ingredience a rum. -
Dortový korpus po vychladnutí vyjmeme z formy, podélně 2x rozkrojíme.
-
Spodní díl potřeme negetou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou podle chuti, poté potřeme částí krému.
-
Přiklopíme prostřední díl. Ten opět potřeme krémem a přiklopíme horní částí korpusu. Boky a vršek dortu potřeme zbylým krémem.
-
Dort dáme do lednice a v horké lázni si rozpustíme 1 a 1/2 čokolády na vaření, když je čokoláda rozpuštěná, tak pomalu vléváme smetanu, dokud nevznikne lesklá hladká poleva.
-
Dort vyjmeme z lednice a rovnoměrně polijeme celý dort.
-
Dle fantazie a chuti ozdobíme vršek dortu (mandlemi, oříšky nebo po ztuhnutí čokolády pusinkami ze zbytku krému)
-
Dort dáme do lednice, aby ztuhnul. Nejlépe do druhého dne, aby se snadno krájel a dobře se proležely chutě.