Suroviny
- 20 rohlíků nebo housek
- asi 3/4 kg vepřového uzeného bůčku (já dávám nejraději maso z uzených žebírek)
- asi 4-6 vajec (ale i 4 stačí)
- asi 3/4 l mléka
- polohrubá mouka nebo hrubá mouka (na 5 rohlíků maximálně asi 100g mouky, ale klidně stačí i méně)
- sůl
- sekaná petrželka
- trocha oleje
Postup přípravy receptu
-
Nakrájet pečivo a maso na drobné kostičky. Do kastrolu nebo hluboké pánve stříknout trochu oleje, a na něm rozškvařit a opéci bůček. Přisypat rohlíky a společně důkladně opéci do zlatohněda a dokřupava.
-
Vysypat do mísy a přelít mlékem s rozkvedlanými vejci. Nechat nasáknout. Ochutit. Posypat moukou. Ne moc. Tak, aby se zvlhčená masa spojila.
-
Promíchat a mokrýma rukama udělat kouli asi jako pomeranč. Těsto je měkké a po vytvarování se na podložce může trošku, malinko „sesednout“. Někdy, neházím-li knedlíky přímo do vody ale dávám je na podložku, je zlehka obalím v mouce, aby se mi nelepily k sobě (jsou mokré od formování mokrýma rukama), to docela doporučuji.
-
Dáte-li mouky víc, nic se nestane, křupavé houstičky udrží jeho lehkou konzistenci, jen bude knedlík poněkud hutnější. Nedá se jinak, musíte to sami vyzkoušet! Té mouky tam přijde opravdu relativně málo.
-
Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamíchat, aby šly ode dna. Vaříme asi 20–25 minut, vyplavou. Vyndejte pak 1, rozkrojte a uvidíte, jestli je hotový. Hotové knedlíky propíchnout, aby vyšla pára.
Poznámka od kuchařky
Z tohoto množství uděláte asi okolo 35 knedlíků.
Recept jsem našla na stránkách labužník.cz a jiné knedlíky nedělám. Nejraději je máme z červeným zelím nebo i se špenátem, posypané nebo polité cibulkou…. 🙂