
Suroviny
cca 50 ks
- Na lanýže:
- 340 g kvalitní hořké čokolády
- 140 g másla
- 6 polévkových lžic (90 ml) smetany (31%)
- 1/4 čajové lžičky soli
- 4 polévkové lžíce (60 ml) rumu
- na polevu
- 200 g mléčné čokolády
- 20 g ztuženého tuku
Postup přípravy receptu
-
1. Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minuty, dokud se čokoláda nerozpustí a promícháme. Přidáme zbylé suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.
-
2. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.
-
3. Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá – je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).
-
4. Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě.
-
5. Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme.
-
6. Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.
-
7. Skladujeme v chladu, do 6°C.
-
Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz









