Bajadera z Lotusek

328
- reklama -

Suroviny
Velikost celku cca 30×15 cm

250 g najemno namletých sušenek Lotus
200 g najemno namletých ořechů
160 g cukru krupice (Pokud budete dělat z méně sladkých máslových sušenek, např. BeBe apod. přidejte min. o 10-20 g cukru více – podle chuti.)
180 g másla
9 lžic vody (cca 100 ml)
100 g čokolády na vaření
(Já jsem přidala ještě 2 PL rumu.)
Na polevu:
150 g čokolády na vaření
2 PL oleje
1 PL vody

Postup přípravy receptu

  1. Postup je velmi jednoduchý. Vodu svařte s cukrem, až se všechen rozpustí a probublá. Pak odstavte a vmíchejte máslo. Vlijte do připravené sypké směsi namletých sušenek a ořechů a důkladně promíchejte. Čokoládu (100 g) rozpusťte ve vodní lázni. Směs rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
    Připravte nějakou formu s rovnými boky nebo menší plech a vyložte pečícím papírem. Na dno rozprostřete rovnoměrně nejprve tmavou část, uhlaďte dobře stěrkou a na ni naneste stejným způsobem světlou směs. Opět uhlaďte a dejte na hodinu do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak připravte polevu z uvedených surovin nad vodní lázní a nalijte na dezert. Nechte ztuhnout a rozležet min. přes noc. Pak i s pečicím papírem vyjměte z formy a nakrájejte.

Poznámka od kuchařky

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Bajadera je chorvatský, velmi jednoduchý nepečený národní dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády. Já ho letos připravuji jako nepečené vánoční cukroví nakrájené na kostky a míslo klasických máslových sušenek jako jsou např. BeBe jsem použila pro lepší chuť Lotusky. A jelikož jsou Lotusky sladší než klasické máslové sušenky, bylo potřeba počítat s menším množstvím cukru. Z BeBe bude i ta světlá část světlejší než z Lotusek.

Pokud Bajaderu budete chtít taky letošní Vánoce vyzkoušet, můžete ji připravit na poslední chvíli klidně před Štědrým dnem, pokud se vám bude chtít ještě něco tvořit.

Jinak Bajadera se dělá buď třívrstvá (tmavá, světlá, čokoláda) nebo třeba čtyřvrstvá i více. Krájí se většinou na obdélníčky, ale nakrájejte, jak budete chtít. Popř. ji můžete připravit do malých tartaletek či košíčků.